Een expat in Nederland

Sinds 2016 woont David Reyna uit Mexico in Nederland en werkt hij voor AWL. In die korte tijd is hij volledig ingeburgerd bij AWL, heeft net zijn diploma Nederlandse taal op het hoogste niveau gehaald en speelt gitaar bij een Nederlandse folkloreband. Zijn transformatie van ‘Spaanssprekende collega in Nederland’, naar een niet meer weg te denken AWL-er, lijkt daarmee afgerond. Hoe heeft hij zijn eerste jaren in Nederland en bij AWL ervaren?

“De eerste tijd in Nederland was heel leuk, heel spannend, maar ook best moeilijk,” vertelt David Reyna. “Een andere taal, cultuur, klimaat en ander werk dan ik gewend was… Er zijn momenten geweest waarop ik dacht: wat doe ik hier? Toch heeft altijd het positieve gevoel de overhand gehad; het leren van nieuwe vaardigheden, de taal en de fijne collega’s, zorgden altijd voor de goede balans.”

Vooral de support van collega’s heeft hem geholpen. “Ik heb echt veel ondersteuning gehad van collega’s, er was altijd ruimte om iets te vragen en te leren. Mijn manager destijds, Gerrit Bikker, heeft ook een cruciale rol gespeeld. Ik weet niet of ik het zonder hem had volgehouden .Hij heeft me altijd weten te motiveren: ‘blijf leren, blijf notities maken, zeg het als je wat nodig hebt…’”

Davids eerste kennismaking met Europa was via zijn studie International Business in Frankrijk. “Europa is zo anders dan Mexico. Ik was toen jonger en wat naïever, maar het leven hier trok me enorm.” Daarom heeft David in 2014 een master gedaan in Schotland. De uiteindelijke keuze voor Nederland kwam door de liefde; samen met zijn Nederlandse vriendin heeft hij gekozen om in Nederland te gaan wonen.

En toen kwam AWL… “Ik had al werkervaring als concept engineer, maar bij AWL ben ik gestart als trainee. Dat heb ik twee jaar gedaan. Het werken met de handen was helemaal nieuw. Omdat ook het Nederlands nieuw was, heb ik toen tekeningen gemaakt van het gereedschap om zo de functie en namen te leren kennen, bijvoorbeeld van een koevoet en een bijtel. Na 3 maanden werken was ik al toe aan een nieuw notitieboek…”

“Altijd heeft het positieve gevoel de overhand gehad”- David Reyna

Wennen aan de cultuurverschillen

“Ik kende Nederland niet goed toen ik hier kwam wonen; ik was misschien één keer in Amsterdam geweest. Ik moest wel wennen aan de broodjes kaas als lunch, en bijvoorbeeld de stiptheid van de Nederlanders. Ik moest elke dag om half 8 beginnen en ik was er ook om half 8. Ik werkte op de Assemblage, dus ik ging me dan rustig klaarmaken, omkleden… Daar werd ik al snel op aangesproken. Het was wel de bedoeling dat ik om half 8 echt begón, dus moest ik om kwart over 7 aanwezig zijn… Ik heb veel gelezen over interculturele verschillen, ook binnen bedrijven; dat heeft me ook geholpen de cultuurverschillen te zien en hiermee om te leren gaan.”

“De manier waarop we hier met elkaar omgaan is ook anders dan in Mexico. Ik was gewend dat het altijd nodig is een soort onderdanigheid in je taal op te nemen door bijvoorbeeld je vragen in te leiden en niet heel direct te formuleren. Je weet namelijk nooit of iemand sociaal belangrijk is en dus houd je daar rekening mee. In Nederland merkte ik dat ik daardoor te lang mijn vraag formuleerde. Mensen luisterden niet naar mijn inleiding en waren vooral op zoek naar mijn boodschap, die ik dus aan het verpakken was. Zo voorzichtig formuleren is niet nodig en wordt als wollig opgevat.” David is ondertussen een bekende AWL-er. Veel collega’s begroeten David. “Mensen zijn ook nieuwsgierig naar mijn verhaal. Ik heb een keer een presentatie gemaakt over mezelf omdat ik zoveel vragen kreeg,” lacht David. Ondertussen geeft David binnen AWL ook een cursus Basic Spanish. “Het bevalt me hier erg goed. Behalve het weer. Die grijze dagen soms… Daar kan ik niet aan wennen. Dan mis ik mijn familie en vrienden. Waar ik wel heel blij mee ben is dat ik nu werk als Concept Engineer. In die richting heb ik gestudeerd; ik ben er trots op dat ik dat nu in Nederland kan doen!”

Deze blogs ga je ook leuk vinden:.

Career development of Cees-Jan Braam

Loopbaanontwikkeling van Cees-Jan Braam

Week van de Loopbaan | Bert van Kolthoorn

Bianca van As

Vrouwen in de techniek | Bianca van As

AWL-Techniek Holding B.V.