Week van de Loopbaan | Bert van Kolthoorn

Wist je dat je gemiddeld 90.000 uur van je leven werkt? Des te belangrijker dat je werk doet dat bij je past en waar je gelukkig van wordt. Ook als je het prima naar je zin hebt, kun je nadenken over je toekomst. Dat doe je door jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen, zo blijf je bij en groei je mee met de veranderende arbeidsmarkt of je werkgever.

Eén van onze collega’s Bert van Kolthoorn is actief bezig met zijn ontwikkeling en groei binnen AWL. In dit interview vertelt hij graag meer over zijn loopbaantraject.

Bert, vertel wanneer ben je begonnen bij AWL en wat was toen je functie?
“Op 1 mei 2013 begon ik als elektromonteur. Al bij mijn sollicitatiegesprek heb ik de wens uitgesproken dat ik graag wilde doorgroeien naar een engineerings- en/of programmeerfunctie. Daarvoor had ik een hbo-diploma nodig, maar die had ik niet. Het voorstel van AWL was om te starten als elektromonteur en na verloop van tijd samen te kijken naar doorgroeimogelijkheden. Zo hebben we gekeken welke opleiding ik heb beste zou kunnen doen en welk trainingen ik zou kunnen volgen.”

En toen, hoe ging het verder?
“Ik heb een aantal jaren, met veel plezier, op de machinebouw als elektromonteur gewerkt. Daar heb ik veel van geleerd. Ook kon ik in die tijd mijzelf oriënteren op andere functies binnen AWL. Zo heb ik aan de zijlijn meegekregen wat een PLC- en robotprogrammeur doet en raakte ik tegelijkertijd meer geïnteresseerd in de functie hardware-engineer. Maar ook hier zou ik een hbo-diploma voor nodig hebben.”

2018
“Eind 2018 kwam er een vacature vrij die speciaal gericht was op elektromonteurs. Er werd binnen AWL gezocht naar iemand met ervaring op de werkvloer én wilde doorgroeien naar hardware-engineer. Hier had ik geen hbo-diploma voor nodig, dus ik besloot om te solliciteren. Ik wist niet zeker of het iets voor mij zou zijn, het is een behoorlijke stap en compleet iets anders dan mijn huidige functie. Als elektromonteur werk je weinig achter een computer en als hardware-engineer doe je dat fulltime. Ondanks enige twijfel ben ik er toch voor gegaan, maar ik was niet de enige die interesse had. Na allerlei testen, intern en extern, kreeg een collega deze functie. Maar AWL gaf aan dat als er in de toekomst nog eenzelfde vacature zou ontstaan, ze dan als eerste aan mij denken.“

“Na deze procedure ben ik samen met mijn leidinggevende gaan onderzoeken welke training en/of opleiding voor mij interessant zou zijn, om mijn kansen op doorgroeien binnen AWL te vergroten. We kwamen uit op Industriële Automatisering en Robotica. Hiermee kon ik doorgroeien naar robot- en PLC-programmeur alsook hardware-engineer.”

“Onverwachts kwam in het voorjaar van 2019 de vacature van hardware-engineer weer vrij. Ik maakte opnieuw mijn interesse bij AWL kenbaar. In augustus 2019 kon ik de overstap maken en mocht ik mijzelf hardware-engineer noemen. Hiervoor moest ik intern nog veel leren, dus koos ik ervoor om niet te starten met een hbo-opleiding ernaast.”

En blij dat je deze overstap hebt gemaakt?
“Super blij! Ik ben doorgegroeid naar een nieuwe uitdagende functie en dat bevalt mij goed.”

Heb je nog tips voor je collega’s?
“Ja, bespreek je ambities met je leidinggevende. Ik heb het als positief ervaren dat mijn leidinggevende mij de vrijheid gaf om door te groeien binnen AWL en heeft meegedacht in de stappen die ik daarvoor moest zetten.”

“AWL is echt een bedrijf dat stimuleert om je te blijven ontwikkelen en door te groeien.”

Deze blogs ga je ook leuk vinden:.

Career development of Cees-Jan Braam

Loopbaanontwikkeling van Cees-Jan Braam

Week van de Loopbaan | Bert van Kolthoorn

Bianca van As

Vrouwen in de techniek | Bianca van As

AWL-Techniek Holding B.V.