Loopbaanontwikkeling van Cees-Jan Braam

Bij AWL vinden we het belangrijk dat de talenten van onze medewerkers optimaal benut worden. En dat begint al in een vroeg stadium. Wil jij als young professional eerst eens ervaren waar jouw talenten liggen? Wil je meelopen op verschillende afdelingen en je, net als Cees-Jan, verder ontwikkelen? Wil jij ervaren welke functie het beste bij jou past? Dan kan een Traineeship bij AWL iets voor jou zijn. Lees hieronder het verhaal van een enthousiaste AWL-er en zijn ‘zoektocht’ naar zijn ultieme functie!

Naam: Cees-Jan Braam
Leeftijd: 29 jaar
Start AWL: mei 2014
Begonnen als: Trainee Engineering, nu Proposal Engineer

Cees-Jan hoe ben jij bij AWL terecht gekomen?
“Tijdens mijn studie Werktuigbouwkunde op Hogeschool Windesheim zijn we regelmatig op bedrijfsbezoeken geweest, zo ook bij AWL. Ik had gelijk iets van wow dat is een gaaf bedrijf. Vooral de robots en de snelheid waarmee de machines draaien vond ik erg indrukwekkend. Bij AWL wilde ik wel stagelopen en/of afstuderen. Maar helaas had ik destijds nog geen auto en was de bereikbaarheid van AWL met het openbaar vervoer voor mij niet te doen. Maar na mijn afstuderen zag ik weer diverse vacatures voorbij komen en toen heb ik meteen actie ondernomen.”

“Tijdens het kennismakingsgesprek kwam de functie Trainee Engineering ter sprake. Een functie waar ik gedurende twee jaar op verschillende afdelingen, in diverse functies, ervaring kon opdoen. Dit leek mij erg interessant. Ik had zelf een hele brede interesse, maar vrijwel geen werkervaring. Dit gaf mij de kans om uit te vinden wat ik leuk vond, waar ik me verder in wilde ontwikkelen.”

En toen, wat heb je allemaal geleerd?
“Ik begon met een aantal weken op de afdeling Assemblage. Weten wat voor onderdelen je tegenkomt, erg leerzaam. Daarna twee weken op de afdeling Mallenbouw. Ook mocht ik meehelpen een machine bij een klant op te bouwen. De eerste paar weken heb ik ontzettend veel geleerd over de werkwijze, ben ik meer te weten gekomen hoe machines worden gebouwd én heb ik mijn collega’s beter leren kennen.”

“Na deze periode kon ik, als onderdeel van het Traineeship, aan de slag als Offerte Engineer op de afdeling Seating. In die negen maanden leerde ik veel over het verkoopproces en heb ik diverse klanten mogen bezoeken. Maar ik vond dat ik nog wel wat kennis en ervaring miste om een goede Offerte Engineer te kunnen zijn. Ik zette mijn Traineeship dus voort. In plaats van naar Mechanical Engineering te gaan, ging ik naar de afdeling Project Coordination. Dat vond ik beter bij mij passen en AWL gaf mij deze vrijheid.”

Dus je ging verder als Project Coordinator?
“Ja, en ook in deze rol heb ik veel kansen gekregen en veel geleerd. Echt een prachtige functie, waar ik mee mocht werken aan grote projecten voor de algemene industrie. Maar mijn interesse voor de robots bleef.”

En toen, na twee jaar was je Traineeship afgelopen, wat ging je doen?
“Gezien mijn interesse voor robots heb ik gevraagd of ik Robot Programmeur kon worden. De meeste Robot Programmeurs hebben een elektrische achtergrond en ik had een mechanische achtergrond. Wel had ik een minor gedaan in elektrotechniek. AWL wilde mij wel de kans geven om dit vak te leren. En zo geschiedde. Ik ontwikkelde mij snel op de werkvloer. Ik bezocht klanten, bracht machines weg en verleende service. Door dit werk kreeg ik een goed beeld wat klanten belangrijk vonden. Ik heb 5,5 jaar lang, met heel veel plezier, gewerkt als Robot Control Engineer.”

Maar, nu toch weer een andere stap. Wat begon er te kriebelen?
“Ik heb altijd gezegd, toen ik wegging bij Offerte Engineering, dat ik een keer terug zou komen. Het is een ontzettend mooie functie waar je technische kennis, creativiteit en innovatie kunt combineren voor het perfecte klantconcept. Toen er een functie vrijkwam als Proposal Engineer, op de afdeling Sales General Industry, besloot ik om deze kans te pakken en een volgende stap in mijn carrière te zetten.”

Wat vind je nu het leukste aan je huidige functie?
“Het contact met klanten, maken van een strategie, uitzoeken van technische uitdagingen, innoveren met de laatste stand der techniek en slimme, creatieve concepten bedenken. Vooral het brainstormen samen met het team vind ik één van de leukste dingen.”

Heb je nog een tip voor ons?
“Ja, bij AWL kun jij echt een heleboel bereiken. Het enige dat je moet doen is jezelf durven uit te spreken over wat jij wilt én natuurlijk keihard werken! Als er een mogelijkheid is om je verder te ontwikkelen, is AWL bereid jou die mogelijkheid te geven.”

 

Deze blogs ga je ook leuk vinden:.

Career development of Cees-Jan Braam

Loopbaanontwikkeling van Cees-Jan Braam

Week van de Loopbaan | Bert van Kolthoorn

Bianca van As

Vrouwen in de techniek | Bianca van As

AWL-Techniek Holding B.V.