Vrouwen in de techniek | Bianca van As

Donderdag 15 april 2021 is het Girls Day in Nederland. Een dag die uitgeroepen is door het VHTO, het expertisecentrum dat zich onder andere hard maakt voor meer vrouwen in de techniek. Ook bij AWL solliciteren steeds meer vrouwen naar een technische functie. Deze ontwikkeling zien we graag.

Aan het woord een vrouw in de techniek … Bianca van As

Bianca is 22 jaar en volgt de opleiding HBO ICT op Windesheim in Zwolle. Een opleiding waarbij je volop de mogelijkheid krijgt om je breed te oriënteren, waarna je daarna dieper op een interessegebied in kunt gaan. Bianca heeft voor haar semester gekozen voor Industrial Robotics and Automation. Ze loopt van 25 januari tot 18 juni 2021 stage in het Experience Center van AWL en werkt daar aan haar afstudeeropdracht.

Waarom deze opleiding?
“Van te voren wist ik nog niet zeker of deze opleiding echt was wat ik wilde, ik twijfelde nog. Maar ik kan nu achteraf zeggen dat dit de opleiding is die bij mij past. Ik houd van gestructureerd werken en logisch nadenken. Daarnaast hebben robots de toekomst, een mooi perspectief.“

Hoe ben je bij AWL terechtgekomen?
“In het eerste jaar van mijn opleiding hadden we een hele gave excursie bij AWL. Toen wist ik nog niet zo goed wat ik wilde, maar ik hield AWL wel in mijn achterhoofd. Vorig jaar gaf AWL bij ons op school een bedrijfspresentatie die mij zeer interesseerde. We kregen toen de kans om met een aantal klasgenoten een opdracht uit te voeren bij een bedrijf. Ik dacht meteen aan AWL. Helaas ging dit niet door vanwege corona. Maar ik had nog één kans, mijn afstudeerstage. En dat is gelukkig gelukt.”

Waarom heb je gekozen om je stage bij AWL te lopen?
“Ik wilde heel graag iets met robots doen, dat is natuurlijk heel breed, maar ik wist dat AWL een goede band had met school, wat communiceren makkelijker maakt.” Wat vind je zo gaaf aan robots? “Ik vind het gaaf dat je een robot zo kunt programmeren, dat het doet wat jij wilt.”

Wat houdt jouw stage in bij AWL?
“Heel concreet houdt mijn opdracht in dat ik een robot absoluut nauwkeurig moet maken. Dus als je wilt dat hij 50 mm naar voren beweegt, dan moet hij  ook echt 50 mm naar voren bewegen en niet 49,8 mm. Er zit dus nu een afwijking in de robot en dat mag ik oplossen. Het plan is als ik dat allemaal heb berekend, dat AWL er dan ook in de toekomst mee kan werken. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er jaren later nog gewerkt wordt met mijn idee.”

Wat vind je het leukste aan jouw stage hier?
“Ik merk dat ik het heel erg leuk vind om met andere afdelingen samen te werken. En ik vind het fijn dat ik mijn eigen plekje heb. Ik kan zelfstandig werken aan mijn project en ik vind het geweldig.”

Wat heb je tot nu toe geleerd?
“Ik ben veel mondiger geworden. Ik heb geleerd om eerder aan de bel te trekken als ik iets nodig heb van mijn collega’s. Daarnaast werk ik nu met een nieuw softwareprogramma wat heel erg leuk en leerzaam is.”

Wat wil je tegen andere meiden zeggen die twijfelen of ze de richting techniek moeten kiezen?
“Als je het leuk vindt, dan moet je er gewoon voor gaan. Je moet natuurlijk wel logisch kunnen nadenken. Ik vind het zelf heel fijn om gestructureerd te werken en dat helpt mij ook om mijn opdracht te voltooien.“

De toekomst?
“Als ik straks mijn opleiding heb afgerond wil ik graag aan het werk. Mijn opleiding is zo breed dat ik nog van alles kan doen, zoals werken met micro controllers en in de industriële automatisering. Maar het liefst zou ik bij AWL willen blijven.”

Deze blogs ga je ook leuk vinden:.

Career development of Cees-Jan Braam

Loopbaanontwikkeling van Cees-Jan Braam

Week van de Loopbaan | Bert van Kolthoorn

Bianca van As

Vrouwen in de techniek | Bianca van As

AWL-Techniek Holding B.V.